De Botafumeiro, het wierookvat, in de Kathedraal van Santiago de Compostela

21 juli 2013 - Gouda, Nederland

De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld, gemaakt door de goudsmid José Losada in 1851. Het vat is 1,60 meter hoog en weegt ca. 80 kg. Het wordt voor de viering gevuld met houtskool en wierook en hangt aan een lang touw. Na de communie wordt de wierook ontstoken en wordt het vat door acht kerkdienaren in beweging gebracht. Daarbij slingert de Botafumeiro op spectaculaire wijze van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf, en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter. Zie bijgaande video....

De viering met de Botafumeiro vindt plaats op vaste feestdagen (Kerst, Allerheiligen, Maria Hemelvaart en de feestdag van St. Jakobus), bij speciale gelegenheden, en op verzoek na betaling van € 300 (prijspeil 2010).

Volgens overlevering dient de Botafumeiro om de lucht in de kathedraal te zuiveren van onreinheden en onwelriekende geuren van de pelgrims, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijke toeristische attractie. Het is voor bezoekers altijd een verrassing of ze de Botafumeiro in bedrijf zien, want van tevoren wordt niet bekendgemaakt of het tijdens de viering al dan niet plaats zal vinden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog een enkele aanvulling op de reeds gegeven info over de Kathedraal:

 

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf heen verrees een machtige basiliek.

De kathedraal is sinds 1985 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal is afgebeeld op de Spaanse munt van 1, 2 en 5 cent.

De kathedraal is 97 m lang en 22 m hoog. Het zuidportaal is in romaanse stijl, het westportaal is barok en de noordkant neoclassicistisch en het heeft een gotische kloostergang. . De hoofdingang van de kathedraal is op het Plaza del Orbradoiro en kan bereikt worden door de monumentale trap.

Sint Jacobus is in het centrum geplaatst terwijl zijn hand toepasselijk rust op een wandelstok. De centrale pilaar van de deur staat bekend als de Pelgrim Pilaar omdat pelgrims bij binnenkomst van de kathedraal hun handen erop leggen als teken van een veilige aankomst.

Boven het hoge altaar, in het oostelijke gelegen eind van het gebouw, is een beeld van Sint Jacobus. Het graf van de apostel bevindt zich in de crypte onder het hoofdaltaar. Om Jacobus te eren betreden de pelgrims een trap achter het hoofdaltaar om zo het beeld tot dichtbij te kunnen naderen en de zoom van de mantel te kunnen kussen of Jacobus te omarmen. De gildebroeders en gildenzusters van het Sint Jacobusgilde gingen ook achter het beeld langs om de Jacobusschelp aan de mantel aan te strijken welke zij hadden meegebracht uit hun eigen parochiekerk.

 

Foto’s

3 Reacties

  1. Greet Bergkamp:
    22 juli 2013
    Hoi Gerard en Paula.
    Weer even genoten van de laatste verslagen.
    Het was zaterdag heel gezellig en informatief. Han en ik zijn daardoor nog meer onder de indruk gekomen van jouw enorme prestatie. Nogmaals proficiat en hartelijke groet, Han en Greet
  2. Teun & Anneke:
    23 juli 2013
    Hoi Gerard en Paula,

    Zaterdag was een heel gezellige bijeenkomst ter afsluiting van Gerard's voetreis naar Santiago de Compostela.

    Ik ben nog steeds verbaasd dat iemand een reis van 2356 Km te voet kan afleggen in 89 dagen. Respect.

    Jammer dat je je baard weer teruggesnoeid hebt. Hij stond je heel erg goed.

    Teun en Anneke
  3. Rolph:
    24 juli 2013
    Die baard ziet er toch een stuk beter uit!
    Ik heb genoten van de verhalen en bedank jullie beiden voor de dagelijkse verslaggeving en de uitnodiging afgelopen zaterdag.

    Groet,
    Rolph