Voor de wijnliefhebbers onder U...........de Bergerac wijnstreek

20 mei 2013 - Sainte-Foy-la-Grande, Frankrijk

Van internet:

De eerste documenten waarin melding wordt gemaakt van de omvang en de grenzen van de wijnstreek, dateren uit de 12e eeuw. Hieruit blijkt dat in die tijd het grootste deel van de wijnstreek in handen was abdijen en later van landheren. Het wijngebied strekte zich ten noorden van de rivier Dordogne uit in een straal van 10 à 15 kilometer rond de stad Bergerac, tot in de regio Montravel. Ook het gebied ten zuiden van de rivier werd al gerekend tot het wijngebied Bergerac.

Bergerac wijngebied

Vandaag de dag is de wijnstreek Bergerac maar liefst 12.800 hectare groot, verdeeld over beide zijden van de rivier die de omgeving zo geschikt maakt voor de wijnbouw. En diezelfde rivier, ‘rivier van hoop’ voor de schippers van de vorige eeuw, verbindt ons bovendien met andere beroemde wijngebieden, zoals de Périgord Noir en Sarlat stroomopwaarts, en de Libournais en Saint-Emilion ten westen van de Bergerac.”

Oppervlakte: 12.800 hectare

Gemiddelde productie per jaar: 580.000 hectoliter

1.150 wijnbouwers en 150 handelaren

 

De wijnmakers in Bergerac hebben hun keus gemaakt: betonnen of RVS vaten voor alledaagse wijnen, plezierwijnen die gemakkelijk te drinken zijn, aperitiefwijnen en wijnen voor grote gezelschappen.

Houten vaten gebruiken ze voor terroirwijnen met een meer uitgesproken karakter en voor de meer verfijnde wijnen die geserveerd worden bij complexere gerechten en bij bijzondere gelegenheden.

Want als de wijn en het hout met elkaar in contact komen, ontstaat er een ware alchemie: oxygenatie (zuurstoftoevoer) via de poriën in het hout en de combinatie van verschillende tannines zorgen ervoor de dat de wijn zich op een specifieke manier ontwikkelt en rijpt.

  Bergerac wijn

De inwerking van het hout op de wijn resulteert in toetsen van vanille, kokos en houttonnen, aroma’s en nuances van koffie, cacao of geroosterd brood. De expertise van de wijnmaker zit ‘m in het perfect doseren van de inwerking van het hout door te variëren met de duur van de opvoeding, de leeftijd van het gebruikte hout en de verhitting van de fusten.”

2 Reacties

  1. Zusje:
    20 mei 2013
    Ik zie dat je niet stil hebt gezeten en al gegoogled hebt over de Bergerac wijnen, je bent sneller dan het geluid!
  2. Ton V.:
    21 mei 2013
    Hoi Gerard,
    Proost en dan wel met een glas Saint-Emilion op hout gerijpt. Gezeten op een zonnig plekje en met een goed gesprek. Geniet. Verder: veel succes en hou het droog. Dat is hier amper te verwachten en dan ook nog koud. Ik loop deze week de 120 km in de regio Diever, door de Drentse velden met alles wat daarbij hoort. Spreek je je de wandelstokken nog wel eens? Ik merk er niets meer van! Ze zijn toch niet onder de druk bezweken of weggezakt in slecht begaanbare paden? Toi-toi van Ton.